Huidige situatie

Als gevolg van het besluit tot ontbinding van de vereniging in 2002 is de coöperatieve Bouwvereniging sinds 2002 in liquidatie. De Coöperatieve Bouwvereniging ‘Eigen Huis’ is en blijft de juridische eigenaar van het pand van het lid, dat wil zeggen dat de woning notariëel op naam staat van ‘Eigen Huis’. Kortweg: De juridische eigenaar is degene die besluiten kan nemen omtrent, koop, verkoop, verbouwen etc.

Degene op wiens naam de woning staat bij ‘Eigen Huis’, het lid van ‘Eigen Huis’, is de economische eigenaar. Dit is degene die alle lusten en lasten draagt. De economisch eigenaar is ook degene die de hypotheek heeft. Aan ieder lid zijn echter door middel van een volmachtakte alle rechten en plichten van het Bestuur overgedragen.

Notariskantoor Huenges Wajer te Maastricht heeft voor ieder lid van ‘Eigen Huis’ een volmachtakte opgesteld, waarmee het lid dus ‘Eigen Huis’ B.A. i.l. kan vertegenwoordigen, en alle handelingen kan verrichten. Sinds dat moment is ieder lid c.q. zijn de erfgenamen van het lid volledig gerechtigd alles te doen met pand, dus ook te verkopen. Dus er is geen belemmering te verkopen. Bij verkoop gaat de juridische eigendom over van de Coöperatieve Bouwvereniging op de nieuwe koper.

 Op weg naar de nieuwe constructie van ‘Eigen Huis’: het stappenplan

Om vorm te geven aan de nieuwe situatie waren er verschillende maatregelen nodig; een stappenplan, namelijk:

  1. Opstellen van een notariële volmachtakte
  2. Opstellen van een hypotheekakte
  3. Opnemen van spaargelden van ‘Eigen Huis’ en Storten op een bank/spaarrekening
  4. Uitreiken van een volmacht
  5. Opheffen van het administratief apparaat van ‘Eigen Huis’.

Het stappenplan:

1. Opstellen van een notariële volmachtakte

Om de nieuwe situatie te realiseren zou voor elk lid een notariële volmachtakte opgesteld moeten worden.

Deze akte is nodig om aan ieder lid het recht te verlenen om:

  • de woning zonder toestemming van ‘Eigen Huis’ te verkopen en de juridische eigendom te leveren aan de nieuwe koper (en niet slechts de economische eigendom) of aan zichzelf (dit laatste heeft tot gevolg dat de woning verkocht wordt van ‘Eigen Huis’ aan het lid, die dan overdrachtsbelasting verschuldigd is),
  • een zelfstandig recht van hypotheek te kunnen verlenen op zijn eigen woning,
  • alle zeggenschap over de woning ten aanzien van verhypothekering, verbouw etc over te dragen van de vereniging op het lid.

Van deze akte is een aantekening geplaatst bij de eigendomsgegevens in de kadastrale registers.

2. Opstellen van een hypotheekakte

Als gevolg van de keuze voor een andere leningverstrekker moest voor ieder lid een hypotheekakte worden opgesteld.

Deze akte is nodig om de schuld die het lid aan ‘Eigen Huis’ heeft om te zetten in een rechtstreekse hypotheek voor deze schuld op de woning van het lid. De condities van deze hypotheek kan het lid zelf overeenkomen met de gekozen bankier, waaronder de bankier die met ‘Eigen Huis’ collectieve regelingen is overeengekomen.

3. Opnemen van spaargelden van ‘Eigen Huis’ en Storten op een bankrekening

Leden van ‘Eigen Huis’ werd gevraagd hun spaargelden op te nemen en te storten op een bankrekening naar keuze, bij voorkeur de bank waar de hypotheek verstrekt werd.

4. Uitreiken van een obligatie

Aan de leden van ‘Eigen Huis’ werd een obligatie aan toonder verstrekt. Na de algehele afwikkeling van de liquidatie zal het resterende batig saldo van de verenigingsgelden uitgekeerd worden aan de houders van de obligatie.

5. Opheffen van het administratief apparaat van ‘Eigen Huis’

Omdat de kosten van ‘Eigen Huis’ in de toekomst minimaal dienen te zijn –mede in verband met de doorberekening van de kosten aan de leden- kiest ‘Eigen Huis’ ervoor het administratief apparaat op te heffen en het pand, gelegen aan Achter de Comedie, te verkopen. De opbrengst van het pand is gebruikt om de kosten van de volmachtakten en de hypotheekakten van de honderden leden te kunnen betalen.

 

Reacties zijn gesloten.