Met name in de negentiger jaren van de twintigste eeuw is de wereld van hypotheken en banken ingrijpend veranderd. En in het kielzog daarvan is ook de vraag van eigen woningbezitters naar hypotheekvormen veranderd. Medio 1995 was de Coöperatieve Bouwvereniging ‘Eigen Huis’ een financieel gezonde vereniging, die echter geen of onvoldoende groeimogelijkheden zag.
Als reden hiervoor werd de beperktheid van de financieringsmogelijkheden van de leden gezien. Veel leden wensten meer op maat gesneden producten en meer dan voorheen kreeg het Bestuur verzoeken om aflossingsvrije hypotheken, spaarhypotheken of aandelenhypotheken. Bij ‘Eigen Huis’ zijn de mogelijkheden daarvoor echter beperkt. Daarbij kwam nog eens het ongunstige fiscale klimaat: jarenlang konden leden hun pand verkopen aan een ander lid zonder dat daarvoor overdrachtsbelasting verschuldigd was; een kenmerkend en attractief voordeel voor “Eigen Huis’. Helaas besloot de overheid om ook voor interne economische eigendomsoverdracht overdrachtsbelasting te gaan heffen, die voorheen alleen verschuldigd was bij juridische eigendomsoverdracht.
Veel –aspirant-leden kozen om deze redenen voor een andere woningfinancier. Daar kwam bij dat onze administrateur, de heer L. Hesemans met pensioen ging, en zijn opvolger vertrok bij Eigen Huis. Feitelijk was de heer Hesemans administrateur van ‘Eigen Huis’, maar voor veel leden was hij HET gezicht van ‘Eigen Huis’. Als leden iets wilden weten dan was er maar één persoon waar ze terecht wilden voor uitzonderlijke zorgzaamheid, raad en wijsheid, en dat was bij de heer Hesemans.
Daarom heeft het Bestuur gezocht naar de mogelijkheden van een gewijzigde juridische vormgeving die het ieder lid mogelijk maakte om, onafhankelijk van eigen Huis’, maar met behoud van de collectieve voordelen, een rechtstreekse hypotheekfinanciering ‘op maat’ te verkrijgen. Deze nieuwe constructie werd gevonden en is in de Algemene Ledenvergadering van 2002 aan de leden voorgelegd.
In essentie was er in de oorspronkelijke situatie van Eigen Huis een beperkte variatie in leningen mogelijk:
- alleen een annuïtaire aflossing in circa 35 jaar,
- beperkte mogelijkheid aflossingsvrij te lenen,
- lening van maximaal 75% van de waarde van de eigen woning,
- uitsluitend een jaarlijks vast te stellen rentepercentage voor alle leden,
- geen mogelijkheid tot individuele (fiscale) optimalisatie per lid.
In de nieuwe situatie werd voor de volgende uitgangspunten gekozen:
- Collectieve keuze voor een bepaalde bank (niet verplicht),
- Overname van bestaande financieringen door de bank,
- Geen afsluitprovisie,
- Individuele keuze uit het gehele palet van woonhuisfinancieringen,
- Gunstige rentetarieven gedurende de resterende looptijd van de hypotheek,
- Gunstige premies inboedel- en opstalverzekering
Om deze door het Bestuur, in een opeenvolging van diverse commissies opgestelde, bestudeerde en besproken nieuwe constructie te realiseren moesten er een aantal maatregelen genomen worden, zoals opgenomen in het stappenplan. Tijdens de vergadering van 9 april 2002, gehouden in de Aula van de Universiteit Maastricht, zijn de leden van de bouwvereniging akkoord gegaan met de nieuwe constructie en is de vereniging in liquidatie gegaan.