Begin twintigste eeuw

<<< terug naar overzicht

Vooral in de eerste helft van de twintigste eeuw is de Bouwvereniging van groot belang geweest voor het woningbezit in met name Maastricht. Het is de verdienste van ‘Eigen Huis’ dat vanaf 1903 zonder winstbejag en uit sociale overwegingen vele mensen een eigen huis hebben kunnen verkrijgen. Met name mensen met een kleine beurs werden in staat gesteld een eigen huis te verwerven, en dit met behulp van spaargelden die door de leden van de vereniging vergaard werden.

Het maatschappelijk belang van onze vereniging bleek duidelijk bij het 50 jarig bestaan van ‘Eigen Huis’ in 1953. Tijdens de receptie ter ere hiervan waren er vertegenwoordigers van de geestelijkheid, besturen van spaarbanken, leden van de R.K. Middenstand, notarissen, accountants en architecten. Daarnaast gaven vertegenwoordigers van het provinciaal bestuur en van de Limburgse Wederopbouw, van gemeentelijke Bouw- en Woningtoezicht en van de Kamer van Koophandel acte de présence. Het college van Burgemeester en Wethouders was voltallig aanwezig om de vereniging te feliciteren. En ook gelukwensen van de gouverneur vielen de bouwvereniging ten eer.

Bij het 75-jarig bestaan in 1978 sprak het toenmalige bestuur de hoop uit dat het werk van haar voorgangers in de toekomst zou worden voortgezet met hetzelfde enthousiasme, met dezelfde voorzichtigheid en met het belang van de leden voorop. Een streven dat niet alleen dat Bestuur, maar al onze voorgangers siert.

100-jarig jubileum
Het 100-jarig bestaan van de vereniging werd gekenmerkt doordat de wereld van kredieten en hypotheken in de daaraan voorafgaande jaren ingrijpend is gewijzigd. Ook leden van de Coöperatieve Bouwvereniging ‘Eigen Huis’ vroegen steeds vaker en nadrukkelijker naar producten die naar de mening van het Bestuur op gespannen voet staan en stonden met het imago van degelijkheid en standvastigheid dat het Bestuur in haar vaandel draagt. Mede door de teruglopende ledenaantallen sinds het begin van de negentiger jaren van de twintigste eeuw heeft het Bestuur met pijn in het hart doen besluiten de Algemene Ledenvergadering van 2002 voor te stellen de vereniging te liquideren. Het Bestuur was en is van mening dat zij met deze liquidatie, en de wijze waarop deze gestalte heeft gekregen, het belang van de leden het meest heeft gediend.

Het was dan ook met trots dat het Bestuur door middel van een aan alle leden gericht schrijven aandacht vroeg voor dit honderdjarig bestaan. Gedurende de periode dat de vereniging in liquidatie verkeert zullen de opvolgende vereffenaars de belangen van de leden zo goed mogelijk blijven behartigen, getuige de teksten die op deze website vermeld staan. De vereniging blijft in liquidatie totdat het laatste pand van het laatste lid verkocht wordt. Medio 2015 heeft de Bouwvereniging nog ruim 200 leden met pand, en de verwachting is dat het nog wel enkele jaren kan duren voordat het laatste licht in een pand van ‘Eigen Huis’ gedoofd wordt.

Eind twintigste eeuw >>>

Reacties zijn gesloten.